четвер, 27 жовтня 2011 р.

Ріелторів підштовхують до "антиподаткової змови"

Зміна спрощеного оподаткування для операцій з нерухомістю навряд чи вплине на комісію ріелторів - ринок в принципі ніколи не виходив з тіні.

Прийнятий на минулому тижні закон про "спрощенку" значно урізав офіційну маржу ріелторів. Народні депутати змінили сьогоднішній фіксований єдиний податок в 86 грн. на 5% від обороту (за умови несплати ПДВ). Однак навряд чи після цього посередники на ринку нерухомості збагатять казну.

"Ріелторський ринок, особливо український, і так ніколи не був офіційним - 99% всіх операцій завжди проводилися в тіні. Тому, хоч вони там і 50% захочуть стягувати від обороту - я думаю, що навряд чи таке вдасться. Адже останнім часом спостерігається тенденція заниження угод щодо ціни - тобто якщо реальна ціна, наприклад, $100 тис., то ріелтор офіційно заявить $40 тис. за квартиру. І саме з цієї ціни заплатить податки", - розповів "Коментарям" провідний спеціаліст відділу маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Котецький.

При цьому, з його слів, основна частина ринку, - понад 80%, - це все-таки приватні підприємці, а не юрособи. "А хто зараз показує оборот з цих ПП-шників? Що таке комісія агентства нерухомості? Як правило, покупець з продавцем приходять в агентство нерухомості і підписують між собою договір - агентство в документах взагалі ніде не фігурує. І після цього, ніяк не підтверджуючи офіційно, перераховують комісію агентству. І вже агентство, якщо захоче - відображає ці доходи", - відзначає він.

"В основному у ріелторів, у агентств нерухомості йде "стандартна схема" оподаткування - грубо кажучи, хто скільки може, стільки й платить. Якщо, приміром, ріелтор працює в агентстві, він все одно проводить частину угод через агентство, а частину через себе - маючи певну власну базу клієнтів", - додав зайвий штрих до опису ринку Котецький.

У свою чергу, президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов розповів, що в тінь ринок ріелторських послуг почав остаточно йти ще з 2010 року.

"Процес пішов, починаючи з 2010 року. Цього року він тільки посилився. По-перше, обсяги угод уже зовсім не ті - вони скоротилися в рази. Відповідно, скоротилися і доходи агентств. Тому утримувати площі, обслуговуючий штат, - юриста, бухгалтера, маркетолога, - може дуже обмежене число компаній. По-суті, залишилися великі компанії, які витримують це навантаження тільки за рахунок обороту. А середній сегмент максимально наблизився до дрібного або навіть до напівлегального - перейшов у "віртуальний режим", коли офіс знаходиться у директора в машині. Багато хто взагалі переходить на нелегальне підпільне надання своїх послуг. Закриваються і працюють приватним чином", - сказав він.

Рубанов також натякнув і на чиюсь зацікавленість саме в такому розвитку подій. "Ріелторські компанії вже починають активно перевіряти. В принципі цей ринок у всіх країнах дуже прибутковий. Навіть за нашими дуже скромним розцінкам - до кризи за рік від податків йшло близько сотні мільйонів доларів", - підкреслив він.

Втім, запевняє Котецький, у разі посилення уваги до їх ринку з боку фіскальних органів, у агентств нерухомості не залишиться нічого іншого, як здійснити, по суті, "монопольну змову". І саме це, а не збільшення ставки податку, судячи з усього, стане їхньою реакцією на всі останні зміни відносин між владою та гравцями ринку.

"Для того щоб ріелтору продати квартиру, йому треба в середньому зробити близько 20-ти показів. До того ж, серед ріелторів велика конкуренція. Тому і комісія у нас коливається від 2,5% до 5% загальної вартості квартири. Якщо сума угоди більша, то ріелтор може знизити її до 2%. Але якщо буде якийсь серйозний пресинг на агентства нерухомості, то всі агентства можуть просто домовитися між собою і піднімуть ставку, умовно, до 6%", - сказав він.

Немає коментарів:

Дописати коментар