неділю, 9 жовтня 2011 р.

Житло в Україні стане доступнішим?

Житло в Україні стане доступнішим. Позитивна тенденція пояснюється чималою кількістю як вітчизняних, так і іноземних інвестицій. "Обозреватель" поцікавився, наскільки гостро "квартирне питання" стоїть в столиці та регіонах, а також - чи варто восени збирати валізи.

Первинний ринок

Київ

Первинний ринок став популярним буквально в останнє десятиліття. Це, на думку брокерів, зумовлено, в першу чергу, доступністю ціни - якщо квадратний метр вторинної житлоплощі в якомусь районі Києва може коштувати, скажімо, $2000, то новобудова, в ньому ж, потягне всього на $1200-1300 за той же метр.

Найбільш активними в цьому плані залишаються спальні райони столиці, де, у порівнянні з центральними вулицями Києва, і забудова активніша, і метри дешевші.

Регіони

В регіонах ціна на "первинку" практично така ж, як і в Києві. Тенденції регіонального ринку нерухомості, правда, більш стабільні, ніж столичні. Лідером в цьому плані є Одеса. Ціна на первинному ринку тут вже кілька років стартує від $700 за кв.м., причому багато будівельних компаній як і раніше використовують різні акції та бонуси, а також розстрочку.

У східній Україні дещо інша ситуація. В Донецьку ж дорожчає "вторинка", але суттєво дешевшають новобудови - так, за 2010-й рік вони подешевшали в середньому на 7% до $1068 за один кв.м.

У Дніпропетровську "первинка" коштує $810-1100 за один кв.м. Як і в Києві, популярністю користуються дешеві квартири, тоді, як у центрі ринок трохи стоїть.

Вторинний ринок

Київ

Вторинний ринок у столиці дещо здає позиції. Хоч тенденція колишніх років, пов'язана з популярністю одно- і двокімнатних квартир, не змінилася, але попит на "вторинку" трохи впав.

Лідерами вторинного ринку залишаються Шевченківський та Печерський райони. Додав пропозицій і Голосіївський район - так на пр-ті Науки у вересні 2011-го квартири продавалися майже в кожному будинку.

Цінова політика на ринку вторинного житла різна. Так, "Обозревателю" вдалося знайти дуже дешеві пропозиції. Наприклад, однокімнатна квартира із загальною площею 40 метрів квадратних у Оболонському районі столиці продається за $55 000, а квартира з меншою площею (30 квадратів), але вже в Печерському районі буде коштувати $65 000.

Останнім часом, за словами ріелторів, дещо збільшився попит на 3-, 4-кімнатні квартири. Вартість їх, на диво, цілком демократична - 4-кімнатна квартира на Харківському шосе із загальною площею 80 квадратів обійдеться в $100 000. А квартира такого ж рівня на бульварі Лесі Українки буде коштувати захмарні $500 000.

Двокімнатні квартири, як правило, купують молоді сім'ї або люди похилого віку. Цей сектор продається також дуже непогано. Брокер Наталія Рогозова розповіла, що за це літо, яке вважалося у ріелторів не самим "рибним", вона допомогла придбати цілих 5 "двушок" в різних районах столиці (від кожної угоди купівлі-продажу брокер, в середньому, отримує 1-3%. - прим. ред.).

Регіони

Донецькі квартири на "вторинці" зараз продаються за середньою ціною $981 за один кв.м., що на 4,4% вище, ніж рік тому. Традиційно, ціни на нерухомість тут зросли в період "весна-літо", і трохи знизилися до осені. Ріелтори також відзначають, що до початку 2012-го в східній частині України очікується істотне зниження вартості квартир за рахунок вітчизняних та іноземних інвестицій.

На півдні країни за минулий рік практично нічого не змінилося. Так, наприклад, особлива стабільність панує в Одесі. За словами місцевих брокерів, серед покупців популярністю користуються квартири за ціною $30-35 тис. і $70-100 тис.кв.м. Житло, розташоване в центрі, продається по $1100-1200 кв.м., а на околицях - $550-700кв.м. Торг становить до 5-10%.

Середня ціна квадратного метра дніпропетровського житла становить $1100. При цьому на "вторинці" можна придбати квартиру в діапазоні $700-970 за один кв.м. (Що на 3-5% дешевше, ніж у минулі роки).

На заході України кілька років тому погоду робили люди, які повально їздили на заробітки в Європу, а повертаючись - вкладали зароблене в нерухомість. Це викликало подорожчання квартир. Тепер ситуація змінилася. Так, за рік ціни на львівські квартири знизилися: популярні квартири - "однушки" і "двушки" - подешевшали до 3% до $1200-1600 за кв.м., а менш затребуване житло (наприклад "трійки" в "хрущовках") стали коштувати до $900 за кв.м.

Немає коментарів:

Дописати коментар