четвер, 24 листопада 2011 р.

Балкони та лоджії приєднали до житлової площі

Урядовців запевняють, що це не вплине на квартплату, однак експерти радять детально вивчити техпаспорт на свою квартиру


Нещодавно Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу щодо визначення житлової та загальної площ об"єкта житлової нерухомості". Раніше в цьому кодексі не було сталої формули для розрахунку житлової площі. А віднині за пропозицією Президента в законі чітко прописано знижувальний коефіцієнт для підрахунку квартирного метражу. Для балконів і терас він становить — 0,3; для лоджій — 0,5; для засклених балконів — 0,8; для веранд, засклених лоджій і холодних комор — 1,0.

Відсутність прописаних коефіцієнтів та формули розрахунку загальної житлової площі у Кодексі часто ставало причиною судових справ між громадянами-інвесторами та забудовниками. Виникали розбіжності у підрахунку метражу квартир. Також немає єдиної упорядкованості у технічних паспортах на квартири. Адже до 2006 року для визначення загальної площі житла брали лише кімнати, лоджії і комори (відповідно до встановленого коефіцієнта). Площу засклених балконів почали враховували лише після 2006 року.

Як зазначають спеціалісти, ухвалені парламентом зміни ніяк не позначаться на тих квартирах, технічні паспорти на які видано з урахуванням усіх коефіцієнтів (інформація про загальну площу — на другій і третій сторінках техпаспорта на квартиру). Проте є значна частина українців, які приватизували житло без урахування потрібних показників. Таким чином, цим людям потрібно буде переоформити технічний паспорт на квартиру з додаванням площі лоджії, балкона, тераси. Звісно, для власників квартир це додаткові витрати. Голова Асоціації "Вікторія" Людмила Шанц зазначає: "Доведеться викликати техніків, заплатити за їхню роботу та переоформити техпаспорт. Загалом така послуга в БТІ обходиться у 300—400 гривень. Після того ЖЕК видасть квитанцію на квартплату, де буде, наприклад, не 50, а 52 квадратних метри. У грошовому еквіваленті це виллється збільшенням квартплати на 2-4 гривні щомісяця".

Водночас міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк запевнив: "Ухвалені зміни не зачеплять інтересів жодного громадянина. Сплачувати за квартири більших сум людям не доведеться", — йдеться у повідомленні прес-служби Мінрегіонбуду.

Господарники припускають варіант, коли мешканці отримають квитанції з необгрунтовано збільшеною квартплатою. В такому разі екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко радить проводити громадські слухання. "Нехай ЖЕК пояснить мешканцям, за що вони платять по кожній із 26 позицій. Адже людина самостійно не може проаналізувати всіх витрат на будинок", — зазначає пан Кучеренко.

Ще одна важлива інформація для власників квартир: збільшувати квартплату ЖЕК може лише після перерахунку житлової площі за вашої участі та з вашого відома. "Ви як власник квартири, з однієї сторони, і представник ЖЕКу — з іншої, повинні спільно зафіксувати загальну площу квартири, — пояснює деталі житлового питання Людмила Шанц. — І лише після цього вам можуть дати квитанцію з іншою квартплатою, якщо площа змінилася".

http://www.kreschatic.kiev.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар