вівторок, 13 грудня 2011 р.

БТІ ліквідують через рік

Парламентарії відсунули можливий колапс українського ринку нерухомості, який міг виникнути з початку 2012 року у зв'язку з плутаниною в сфері реєстрації прав власності. Так, 9 грудня 2011 р. народні депутати на рік змістили перехід повноважень БТІ з реєстрації прав на нерухомість до "Укрдержреєстру", що входить до сфери впливу Мін'юсту. Експерти стверджують, що нардепи прийняли правильне рішення, оскільки досі немає належної нормативної бази для повноцінного функціонування "Укрдержреєстру", що поставило б під загрозу права власності тисячі українців.

Минулої п'ятниці 9 грудня 2011 р. Верховна Рада прийняла законопроект № 9545 від 7 грудня "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обтяжень при їх державній реєстрації". За прийняття цього документа проголосувало 266 депутатів.

Цей документ передбачає продовження до 1 січня 2013 року повноважень бюро технічної інвентаризації (БТІ), які мали з 1 січня 2012 року перейти до Державної реєстраційної служби ("Укрдержреєстр").

Як розповів "Мінфіну" розробник затвердженого документа, народний депутат Сергій Осика, прийняття законодавчого акту №9545 пов'язано зі змінами в законах України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і інші законодавчі акти України" та "Про Державний земельний кадастр". "Ці закони на сьогоднішній день діють, але певна їх частина набере чинності тільки з 1 січня 2013 року", - зазначив він. Так, за його словами, припиняти роботу БТІ з 2012 року недоцільно. "Укрдержреєстр не встиг підготуватися, щоб перейняти на себе повноваження з реєстрації всіх майнових прав на нерухомість. Тому ми вирішили не створювати проблеми і незручності для людей", - пояснив він.

Крім того, нардеп відзначив, БТІ - не правовий орган, він проводить тільки технічні процедури. "Таким чином, основна мета нашого законопроекту - чітко розділити технічні та правові функції. Зараз готується закон про інвентаризацію, БТІ спокійно продовжить своє функціонування ще на рік, а там подивимося", - сказав "Мінфіну" Осика.

Нагадаємо, що раніше передбачалося, що з 1 січня 2012 року функції і зобов'язання з реєстрації всіх майнових прав на нерухомість, включаючи землю, планували передати від БТІ до "Укрдержреєстр". Таким чином, Мін'юст отримав би повний контроль над процесами реєстрації прав власності на нерухоме майно в країні, а також сконцентрував би всю інформацію про власників нерухомості, яка зараз міститься в шести реєстрах, в один. Зокрема, за новими правилами, "Укрдержреєстр" повинен був займатися всіма процесами, що стосуються реєстрації будь-якого об'єкта нерухомості (включаючи земельні ділянки) і пов'язаних з ним обтяжень, таких як застава, арешт тощо.

Депутати приймають рішення

Крім прийнятого законопроекту №9545 депутати доручили парламентському комітету з питань економічної політики створити робочу групу з опрацювання законодавчих пропозицій з питань інвентаризації об'єктів нерухомості, прийнявши 262 голосами постанову №9546 від 7 грудня 2011 року. Результати роботи повинні бути надані на розгляд до Верховної Ради до 30 березня 2012 року.

Відповідно до закону, Кабмін також має до 1 січня 2013 року забезпечити створення нормативно-матеріально-технічної бази для ведення Держреєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Державного земельного кадастру.

Також Кабмін постановою №1141 від 26 жовтня 2011 р. затвердив порядок ведення Держреєстру майнових прав на нерухоме майно, який має набрати чинності з 1 січня 2012 року.

Молодший юрист юридичної фірми CLC Віталій Бойчук зазначив, що прийнятий закон депутата Осики передбачає, що держреєстрацію права власності на землю до 1 січня 2013 року будуть проводити територіальні органи земельних ресурсів. "Разом з цим держреєстрація правочинів, іпотек, відомостей про обтяження до 1 січня 2013 року залишається за нотаріусами, реєстраторами юросіб із сфери Мін'юсту", - сказав він.

Дві сторони однієї медалі

Віталій Бойчук також вважає, що станом на грудень цього року "Укрдержреєстр" не готовий був розпочати відповідну роботу. "Для функціонування цієї структури не встигли розробити документацію, нормативні акти. Існує тільки положення про Укрдержреєстр і зміни в закон про держреєстрацію. Ще треба підготувати робочі місця, написати інструкції і так далі", - сказав він.

За словами Бойчука, виникнення плутанини в сфері реєстрації прав власності на нерухоме майно через відсутність повноцінної нормативної бази завдало б удару по всьому ринку нерухомості, і в першу чергу по простих власниках. "Під час передачі функцій від БТІ до "Укрдержреєстру" люди не знали б до кого звертатися, що призвело б до застою ринку нерухомості", - зазначив він.

При цьому генеральний директор агентства з нерухомості "Благовіст" Ірина Луханіна стверджує, що перехід повноважень БТІ до "Укрдержреєстру" може спростити систему реєстрації власності. "Ймовірно, що процедура подачі документів, отримання довідок, характеристик і виписок з реєстру, необхідних для продажу об'єкта нерухомості, потребувала б від власника менше тимчасових і фінансових витрат", - сказала вона.

Немає коментарів:

Дописати коментар