понеділок, 2 січня 2012 р.

Що буде з цінами на квартири: прогноз на 2012 рік

Підбивачи підсумки 2011 року та роблячи прогнози на 2012-й, "Главред" з'ясував, що чекає українців на ринку нерухомості і як буде розвиватися інфраструктура великих міст.

Ціни - в бетон

Цього року продовжилося падіння цін на житлову нерухомість. За оцінками експертів, ціна квадратного метра за рік знизилася на 10% на вторинному та на 5% на первинному ринку. Комерційна нерухомість подешевшала майже на 15%.

За словами експертів, зараз активність на ринку дуже низька - продається, в основному, дешевий сегмент. Але й на такі квартири попит невисокий. Навіть ті, у кого є на руках сума для купівлі нерухомості, довго вибирають, торгуються і при найменшому коливанні ринку відкладають покупку, блокуючи тим самим зростання цін.

Цей тренд, швидше за все, збережеться і в майбутньому. Висока інфляція та рівень безробіття, зростання цін на продукти харчування, транспорт, бензин та інші товари, говорять про зниження добробуту українців. У світлі негативних прогнозів щодо економіки України і невпевненості в стабільності гривні перспективи ринку нерухомості виглядають ще більш сумними. Погіршують загальну картину і банки, що почали з жовтня місяця підвищувати відсотки по іпотечному кредитуванню. Якщо в кінці вересня фінустанови пропонували іпотеку в середньому під 17% річних (мова йде про "вторинку"), то зараз менше 20% уже не знайти. При цьому вимоги банкірів до позичальників такі ж суворі.

Тому, всупереч всім залякуванням забудовників і брокерів, ціни на нерухомість у наступному році зростати не будуть. Навпаки, продавці квартир будуть вимушені піти на серйозні поступки покупцям. Адже кількість українців, які можуть дозволити собі купівлю житла, зменшується з кожним днем. Щоправда, падіння цін на квадратні метри в наступному році навряд чи можна буде порівняти з падінням, яке можна було спостерігати в пік кризи - в 2008-2009 роках. Але розраховувати на здешевлення в межах 10-15% можна сміливо.

Час "Ч"

Головна подія наступного року - Євро 2012. Саме під футбольний чемпіонат протягом трьох останніх років держава зводила нові готелі, будувала дороги, аеропорти та стадіони... Точніше, протягом двох останніх років чиновники розподіляли підряди між приватними структурами. І тільки цього року почалися зрушення в розвитку інфраструктури.

Втім, навіть при таких "ударних" темпах роботи українці все ж отримали трохи бонусів. Наприклад, в Києві до Дня Незалежності відкрили аж три транспортні розв'язки. Зокрема, введена в експлуатацію реконструйована розв'язка на перетині проспекту Науки зі Столичним шосе. Запрацювала також розв'язка біля станції метро "Дніпро" (з'їзд з мосту Метро). Відкрито автомобільний рух по Дарницькому залізнично-автомобільному мостовому переходу. Поспішили в цьому році і київські метробудівники - здали нову станцію метро в експлуатацію.

А от харків'яни отримали новий аеропорт і нові авіамаршрути. Тепер, наприклад, з Харкова можна полетіти до Стамбулу всього за 60 доларів. З'явилося в Україні й більш якісне дорожнє покриття. Встигли трохи оновити свій парк транспортні комунальні підприємства.

Але головні призи українців чекають у наступному році. Так, наприклад, вже з травня почнуть курсувати між містами, що приймають Євро-2012, швидкісні потяги Hyundai. До цього часу також обіцяють завершити будівництво терміналу D в аеропорту Бориспіль і навіть запустити "Повітряний експрес" - сучасну електричку, яка буде доставляти пасажирів з Борисполя до Києва. Остання, що правда, буде запущена не до чемпіонату, а приблизно через півтора роки. Також чиновники обіцяють привести в порядок аеропорт "Київ" (Жуляни). Чи зможуть похвалитися повітряними воротами і донеччани, судячи з кошторису, Донецький аеропорт обійдеться державі дорожче, ніж столичний.

З'явиться у всіх чотирьох містах - Києві, Львові, Харкові, Донецьку, - достатня кількість готелів (причому з різною кількістю зірок). Ще одним приємним починанням українського уряду стане будівництво кільцевої дороги навколо Києва. Правда, до Євро-2012 почати цей грандіозний проект не вдасться (швидше за все, за роботу візьмуться в середині літа), проте сама по собі увага чиновників до транспортних проблем Києва вже вселяє оптимізм.

1 коментар:

  1. Я хочу поділитися свідченням того, як послуга фінансування Le_Meridian допомогла мені отримати кредит у розмірі 2,000,000.00 доларів США для фінансування мого проекту ферми марихуани, я дуже вдячний і пообіцяв поділитися цією законною компанією з фінансування для всіх, хто шукає спосіб розширити свій бізнес project.the company - компанія, що фінансує. Кожен, хто шукає фінансової підтримки, повинен зв’язатися з ними на адресу lfdsloans@outlook.com Або lfdsloans@lemeridianfds.com Містер Бенджамін також на WhatsApp 1-989-394-3740, щоб полегшити справи будь-якому заявнику.

    ВідповістиВидалити