вівторок, 21 грудня 2010 р.

Земельний податок по-новому

У новому Податковому кодексі щодо податку на землю нічого не змінилося, тобто методика розрахунку залишилася та ж – нормативна грошова оцінка наділу. А ось якщо земельна ділянка не оцінена, то податок буде стягуватися за іншою схемою. Тільки тепер платити доведеться більше.

Наприклад, якщо раніше власник 12 соток кожен рік платив до держскарбниці 288 грн, то зараз повинен буде заплатити 924 грн. Правда, податок не поширюється на ті ділянки, де стоять будинки. Якщо це місто – не більше 0,1 га, в селищах – не більше 0,15 га, а в селах – не більше 0,25 га.
«Відповідальність за несвоєчасну сплату податку на землю передбачає пеню за кожний день прострочення і штрафні санкції. Згідно зі статтею 141 Земельного Кодексу України, систематична несплата земельного податку або орендної плати може призвести до позбавлення права власності на ділянку чи права користування ним », – розповідає юрист Маргаріта Чернокондратенко.

А от Максим Федорченко, директор інтернет-проекту «Реформування земельних відносин в Україні», говорить, що триразове підвищення ставок складно назвати несподіванкою: щороку вони збільшувалися законом про бюджет, причому іноді – в рази. «Якщо починалося з 70 мільйонів гривень на рік з усією Україною, то зараз рахунок йде на мільярди», - уточнив експерт.

Аналатики також вважають, що в нових положеннях про податок на землю закладено багато здорових норм. Наприклад, начальник управління ризик-менеджменту київської дирекції Інноваційно-Промислового Банку Олександр Подолянко вважає доцільною норму, яка передбачає, що до податку на сільгоспугіддя, де виробництво не ведеться більше трьох років, застосовується коефіцієнт 1,2, а от якщо земля і далі продовжує простоювати , коефіцієнт щорічно зростає на 20%.

«Це вдарить по спекулятивному капіталу. Адже до кризи до 70 відсотків угод на ринку землі носили спекулятивний характер », – констатує А. Подолянко. А власники великої кількості наділів поспішать від них позбутися, і, в першу чергу, будуть продаватися землі з якимись вадами.

http://news-realty.com

Немає коментарів:

Дописати коментар