пʼятницю, 16 вересня 2011 р.

Нерухомість перебуває в ціновому піке

Сьогодні українці купують в основному квадратні метри "економ-класу". При цьому понад 90% угод на ринку житлової нерухомості становлять операції з обміну квартир. Ринок серйозно гальмує заборона НБУ на видачу валютних кредитів, які значно дешевші від позик у гривні. Експерти прогнозують, що входити на ринок нерухомості з метою інвестиції треба в кінці року, коли ціни можуть впасти ще на 5-10%.

Очікування ріелторів, що ціни на нерухомість пожвавляться восени, не підтвердилися. Вийшовши з відпусток, українці аж ніяк не кинулися купувати квадратні метри, які подешевшали, а знову зайняли вичікувальну позицію.

За даними SV Development, середні ціни на вторинну нерухомість у Києві зросли станом з вересня 2010 р. по вересень 2011 на 3% до 1830 доларів за квадратний метр, на первинну за цей же період - на 4,2% до 1604 доларів. Втім, дані ріелторів не відображають реальної картини, адже на подібні "середні ціни" попиту практично немає, а в основному купують квадратні метри "економ-класу", та й то, якщо продавець готовий додатково скинути 5-10%.

Деякі ріелтори звинувачують у всьому журналістів, які, мовляв, марно обнадіюють покупців, що нерухомість буде дешевшати і далі. Насправді, у більшості українців просто немає грошей на таку покупку, а можливість швидко накопичити потрібні кошти або взяти кредит - мінімальна. Ті, хто може собі дозволити купити квартиру, вже давно вирішили свої житлові питання, а купувати додаткові квадратні метри з метою інвестицій немає сенсу. Варто зазначити, що понад 90% угод - операції з обміну квартир. "Люди не налаштовані поліпшувати житлові умови, на перший план виходить рішення квартирного питання, наприклад, купити окреме житло дитині, батькам, роз'їхатися з родичами", - зазначила "Мінфіну" маркетолог-аналітик "Соцмарт" Юлія Вітер.

До кризи левову частку операцій становили продажі в кредит. Іпотека була досить доступна і видавалася під відносно невеликий відсоток. Після кризи іпотека згорнулася, лише в 2011 році вона стала трохи відновлюватися (зростання 10-15% в порівнянні з 2010 роком), але обсяги далекі від 2007-2008 років.

До того ж, ринок серйозно гальмує заборона НБУ на видачу валютних кредитів, які значно дешевші від позик у гривні, але є більш ризикованими. Банки поки дуже обережні у видачі іпотечних кредитів. Перший внесок в 30% відсотків "канув у Лету", клієнт повинен накопичити мінімум 50-70% вартості житла. Відсотки дуже високі (в середньому, 18% річних), щоб клієнт міг собі це дозволити, тим більше на довгостроковий період. Тому іпотека зараз - швидше екзотика, ніж нормальна практика.

У зв'язку з цим більшість експертів впевнені, що поки іпотечне кредитування не відновиться, говорити про пожвавлення ринку і, як наслідок, зростання цін не доводиться. "Говорити про цінове дно поки рано. Щоб ринок почав пожвавлюватися, необхідно, щоб київські ціни склали 900-1000 доларів за квадратний метр, тобто наблизилися до фактичної місячної зарплати економічно активного киянина", - розповів "Мінфіну" голова національної ради Ріелторської палати України Олександр Бондаренко.

Поки ж невелике пожвавлення відбувається в сегменті житла економ-класу, а також в містах-супутниках Києва. Проте обсяг угод не такий великий. Більша частина продавців притримує свої квартири, очікуючи відновлення ринку. Ті, хто не може чекати, наприклад, забудовники, змушені знижувати ціни, або йти на істотні знижки. Наприклад, на 2011 рік припав пік здачі в експлуатацію житлових комплексів, заморожених протягом кризових 2008-2010 років. Пропозиції по них помітно перевищують платоспроможний попит, тому ціни на деякі з об'єктів (в містах-супутниках Києва) вже становлять 700 доларів за квадратний метр. Примітно, що, за даними "Мінфіну", за I півріччя 2011 року було видано лише 3% кредитів на придбання житла на первинному ринку, тоді як для купівлі квартир на вторинному - 64% від загального обсягу банківських кредитів.

Експерти вважають, що зараз ще рано купувати нерухомість з метою інвестиції, оскільки, за їхніми прогнозами, ціни на нерухомість до кінця року можуть впасти ще на 5-10%, а в подальшому на ринку будуть спостерігатися незначні цінові коливання вниз і вгору.

понеділок, 5 вересня 2011 р.

Оренда - гарячі лещата українського бізнесу

Вересень - новий рік для бізнесу. Мертвий сезон закінчився, усі повернулися до своїх міст. Неабияк витратившись, населення розпочинає роботу. Безглузду і нещадну. Заздалегідь готуючись до збитків і переїзду.

Сьогодні ми починаємо говорити про бізнес-клімат сьогоднішньої України і ті зміни, які повинні трансформувати нинішню державу в Україну майбутнього.

Отже, на черзі бізнес. Вірніше, те, що ми називаємо бізнесом. Почнемо з оренди.

Як ви думаєте, що впливає на ділову атмосферу в Україні? Корупція, нелогічне законодавство, свавілля чиновників, курс гривні, недоотримані інвестиції високі податки. Про це не писав тільки ледачий. У чомусь мають рацію, панове письменники, але вони чомусь сором'язливо обходять тишею одну з найголовніших причин гнітючого стану вітчизняного бізнесу і високих цін на товари та послуги - непомірну орендну плату.

Так, я абсолютно впевнений, саме високі орендні ставки знищують не тільки дрібний, але середній бізнес в Україні. Саме вони, відсотків на 60, винні в неосудності цін у ресторанах, кафе, магазинах і розкладках. Багато десятків, а то й сотень відсотків націнки - це необхідна умова для оплати необмеженого апетиту орендодавця. Данина стає занадто непомірною. Тим більше, що її все одно оплатять кінцеві споживачі.

Саме вартість оренди задушливо впливає на дрібних бізнесменів. Саме оренда винна в низці банкрутів, і в катастрофічному небажанні нинішньої молоді займатися власним бізнесом. Високі орендні ставки і дефіцит якісної нерухомості повністю відбирають у активних людей шанс на зміну країни і свого власного життя. Адже малий і середній бізнес основний платник податків і головний роботодавець у країнах переміг капіталізму. Або наша країна не прагне цього? Чи ми хочемо, як звичайно, забрати тільки найпривабливіше, а лайно нехай розгрібають інші? Не вийде панове політики і законодавці. У всьому необхідний баланс. Дайте можливість заробляти гроші.

У нинішній Україні народився новий клас розслаблених рантьє. Вони отримали в свою власність десятки, а то і сотні об'єктів. Хто рейдерством, хто по знайомству - це не важливо. Важливо інше: вони встановлюють ціни на оренду за своїм збоченим баченням справедливої ​​ринкової вартості, не платять ні копійки податків, не роблять ремонти і не підтримують інфраструктуру. Класичний приклад утриманства. Я вже писав, що в Україні бізнесом займається той, кому нічого здати в оренду.

Саме через них прогорають безліч підприємств, а ті, що залишилися, з'їжджають на околиці. Саме вони, одні з головних винуватців ціни футболки в 500 - 700 гривень (за середньої зарплати по Україні в 2700 гривень). Левова частка витрат бізнесмена - це оренда. Я вже не кажу про нерви і тривалі переговори.

Що необхідно зробити:

1. Зменшити дефіцит приміщень. У цьому процесі повинні брати участь як приватні інвестори, так і сама держава. Будувати нову країну.

2. Утворювати "бізнес-кластери" для початківця малого бізнесу. Це компактно розташовані приміщення з мінімальною вартістю оренди. Причому орендодавцем виступає сама держава.

3. Розбити всі міста на сектори (центральне кільце, середнє кільце і околиці) з орендною, державно встановленою, тарифною сіткою.

4. Встановити мінімальну узаконену ціну метра квадратного (значно нижчу за середньоринкову).

5. Встановити прогресивну шкалу оподаткування виходячи з мінімальної узаконеної вартості квадратного метра. Чим вища цифра оренди - тим вищий податок для орендодавця.

6. Диференціювати оренду за видами робіт і діяльності. Оренда приміщення для офісу і оренда для виробництва. Оренда для представництва (офіс) повинна бути вищою.

7. Встановити податок на комерційну нерухомість, яка перебуває у приватній власності. Причому податки повинні бути значно вищими, ніж податки на квартири, будинки і т.д. Податок починає стягуватися, починаючи з 25 кв.м. тому, що в одиниць сконцентровані багато сотень, а то й тисячі метрів приміщень. А податки вони не платять. Їм навіть легше, що приміщення стоїть порожнім. Вони тягнуть час. Ми повинні зробити так, щоб це перестало бути вигідним.

8. Узаконити можливість списання оренди на валові витрати підприємства. Це ще більше відбілить ринкові відносини. Орендар буде кровно зацікавлений у показі реальної вартості оренди. А орендодавець не зможе обдурити податкові органи.

Головна мета зменшити вплив вітчизняних "поміщиків" на роботу бізнесу. Стримати апетити і дозволити країні розвиватися.

А тепер я хочу безоплатно дати кілька порад нинішнім підприємцям-початківцям. Професіонали вже знають ці підводні камені.

Що ми маємо в нинішньому "злісному" світі.

1. Жодної оренди у приватних орендодавців. Дорога в нікуди. Шукайте можливість оренди у міської влади. В ідеалі, з можливістю купівлі в майбутньому.

2. Якщо не можете потягнути самі - шукайте інвестора, який би міг вкласти фінанси в ремонт і купівлю обладнання.

Якщо хочете спробувати обдурити глухий кут, то:

1. У підприємства повинен бути один господар. Максимум два. З них один повинен мати остаточно право ухвалювати рішення.

2. Обговоріть з орендодавцем, хто оплачує поточний ремонт. Якщо ви, то це повинно входити у вартість оренди.

3. Перевіряйте всі документи.

4. Орендодавець завжди бреше. Не вірте жодному слову.

5. Сміливо зменшуйте вартість оренди сходу на 5 - 8 тисяч. Це і будуть ваші гроші. Зі свого досвіду знаю, що орендодавці ставлять ціну виходячи або з фактичного, або міфологічного максимального чистого прибутку, який вони отримали або змогли б отримати.

6. Вартість оренди повинна варіюватися від пори року. Взимку менше, влітку більше. Це теж ви повинні озвучити.

7. Приїжджайте ввечері, вдень, вранці, у вихідні. Особливо цікавтеся опаленням і світлом. Посидьте в приміщенні, коли йде злива, можливі проблеми з дахом.

Але запам'ятайте - оренда у нас - шлях до фінансового піке. Тільки побачать, що справи пішли краще, відразу ж піднімуть вартість. Вони завжди залишаються у виграші.

Ось такі поради з оренди для бізнесменів-початківців.

А ще девіз на додачу: "Думайте, зважуйте і робіть!"

Але не тільки оренда вбиває бізнес, тому: далі буде...

суботу, 3 вересня 2011 р.

В яку нерухомість інвестують мільярдери?

Кілька років тому на інтернет-аукціон eBay був виставлений незвичний лот: Норвезький королівський палац у Осло за заявленої початкової вартості в $1. "Недорого!", - наголошував опис "товару". - "Молода монархія, всього 100 років від роду, наразі перебуває в Норвегії, але її можна перемістити в іншу країну в будь-який зручний час. Король і королева не входять у вартість лота і можуть переселитися в автомобільний фургон". З таким іронічним коментарем лот "провисів" на сайті менше доби. На момент видалення за палац пропонували вже $100 млн.

На сьогодні $100 млн. - зовсім не фантастична сума за розкішну нерухомість.

Дві найдорожчі покупки, зроблені цього року в рамках електронних торгів - пентхауси в Лондоні і будинки в Лос-Анджелесі, істотно перевищили цю планку.

Найдорожчий пентхаус в 2011 році

Одна з найдорожчих покупок 2011 року на ринку житлової нерухомості була зроблена цієї весни. Покупцем, за версією The Financial Times, став найбагатший українець, власник СКМ Ринат Ахметов. Він заплатив 136 млн. фунтів (або $220 млн.) за триповерховий пентхаус в столиці Великобританії в комплексі One Hyde Park. Сума, заплачена за ці апартаменти площею 2,2 тис. кв. метрів з видом на Гайд-парк, стала рекордною на британському ринку нерухомості. Пентхаус розташований в будинку на вулиці, яка посідає третє місце в рейтингу найдорожчих вулиць Європи. Це вулиця Найтсбридж в найпрестижнішому районі Лондона - Кенсінгтоні. За оцінкою гамбурзької компанії Engel & Völkers, середня ціна квадратного метра в будинках на цій вулиці складає 76 тис. євро.

У цьому ж будинку живуть казахстанський мідний магнат Володимир Кім та ірландський будівельний мільярдер Рей Грехан. А власник "Криворіжсталі" Лакшмі Міттал має в Кенсингтон-Пелес-Гарденс - районі, який недарма називають Алеєю мільярдерів, цілих три будинки. Після того як три роки тому він купив будинок для сина - фіндиректора компанії і дім для 27-річної дочки вартість його лондонської нерухомості, за оцінками ріелторів, становила $868 млн. За перший, розташований по сусідству з палацом, де проживала принцеса Діана, металургійний магнат заплатив 117 млн. фунтів (або $230 млн.). На той час це був світовий рекорд ціни, заплаченої за елітне житло. Побито рекорд Міттала був тільки наприкінці минулого року. У вересні був куплений найдорожчий пентхаус у світі. Ціна покупки - $306,5 млн. (близько 240 млн. євро), і за минулі 12 місяців цей рекорд поки ніхто не побив. Пентхаус площею 1,6 тис. кв. метрів розташований в комплексі La Belle Epoque в Монако. Крім всіх ознак розкоші (СПА, кінозалу, дворівневої бібліотеки), в пентхаусі є тераса на даху з басейном і садом з дерев до п'яти метрів заввишки. Ім'я власника точно не відоме. За однією версією - це грецький мільярдер Костянтин Олександр-Гуландріс, друг і діловий партнер російського мільйонера Романа Абрамовича. За іншою - шейх з Близького Сходу. Завдяки цій покупці вулиця Avenue d'Ostende, де розташований пентхаус, посіла лідерську позицію в рейтингу найдорожчих вулиць Старого Світу, за версією компанії Engel & Völkers.

Найдорожчий будинок у 2011 році. Найбільшою угодою щодо купівлі маєтку в 2011 році поки що є продаж Park Place в графстві Оксфордшир на південному сході Англії. Особняк, вік якого налічує 300 років, був проданий в серпні покупцеві з Росії за 140 млн. фунтів (близько $220 млн.). У XVIII столітті садиба площею 80 га належала старшому синові британського короля Георга II принцу Фредеріку. З того часу змінилося чимало господарів. А в 2007 році її купив за 42 млн. фунтів девелопер Майкл Спінк, який вклав потім десятки мільйонів у реконструкцію. До речі, на той час це була рекордна для Британії угода.

Купівля Park Place побила недавній світовий рекорд. Так, у червні особняк The Manor ("Маєток"), розташований у фешенебельному районі Холмбі-Хіллз в Лос-Анджелесі, був проданий за $150 млн. Цей будинок виставлявся на продаж з року в рік, міцно посідаючи місце лідера найдорожчого будинку Америки. Вдова відомого американського телепродюсера Аарона Спеллінга не бажала поступатися. Нарешті, цього року будинок купила 22-річна Петра Екклстоун, дочка британського бізнесмена Берні Екклстоуна, що володіє правами на проведення автомобільних гонок у класі "Формула-1". Втім, експерти вважають, що особняк коштує таких грошей. У 80-і роки, купивши прекрасну земельну ділянку площею 2 га, телепродюсер Аарон Спеллінг розпорядився знести старий будинок і побудував будинок своєї мрії. Вийшов особняк площею 5 тис. кв. метрів, дуже схожий на маєток з культової стрічки "Віднесені вітром".

Топові міста

Топові позиції рейтингу міст як і раніше посідають Нью-Йорк і Лондон. На думку експерта Наталії Проніної з Knight Frank LLC Ukraine, ці дві світові столиці залучають покупців елітної нерухомості способом життя та інвестиційною привабливістю. Проте зростає значимість такого фактора, як освіта для дітей, зауважує вона. Особливо важливий цей критерій для багатих покупців з Південно-Східної Азії, які називають його ключовою причиною покупки другого будинку у Великобританії або США.

Найактивнішими інвесторами в нерухомість Великобританії як і раніше залишаються російські бізнесмени. Так, за даними Knight Frank, в 2010 році росіяни становили 21% покупців особняків у Лондоні вартістю більше 8 млн. фунтів. Вони навіть перевершили за чисельністю покупців з країн Близького Сходу. Однією з причин такої активізації видання Daily Mail називає майбутні вибори президента Росії. "Політична невизначеність в РФ стала причиною колосального відтоку капіталу з країни - за перші чотири місяці цього року він склав 18,4 млрд. фунтів (21 млрд. євро), значна частина цієї суми пішла на оплату нерухомості", - пише видання.

Ріелтори відзначають і нову тенденцію ринку: останнім часом інтерес до покупки квартири або будинку в престижних лондонських районах, таких як Мейфейр і Белгравія, виявляють в основному заможні жителі Греції, Іспанії та Італії. За даними приватних банків, кількість покупців дорогої нерухомості в Лондоні з європейських країн з ослабленою економікою за минулий рік збільшилася на 11%.

Що стосується українських покупців, експерти також відзначають динамічне зростання угод з купівлі іноземної нерухомості. Так, Knight Frank тільки за останній рік зафіксувала в Лондоні 30-40%-ве зростання угод з українцями, охочими стати власниками елітної нерухомості в європейській столиці. Зростає кількість придбань на Кіпрі, на Лазурному березі, в Іспанії.

Привабливість столиці Великобританії для забезпечених українців Наталія Проніна пояснює кількома причинами. По-перше, багатьох цікавить можливість отримання в перспективі британського громадянства. По-друге, це світова фінансова та культурна столиця з високим рівнем життя, престижною і визнаною у всьому світі освітою. Саме покупка в Лондоні, особливо в найелітніших районах - Найтсбріджі, Белгравії, Мейфейр, Челсі, підкреслює статус і високе положення власника.

Цінова динаміка

Зростання міжнародного попиту на елітну нерухомість зумовило підвищення цін на більшості ключових ринків. Так, за даними Глобального індексу цін (PGCI), середня річна зміна цін склала 6,8% (II квартал 2011 року щодо II кварталу 2010-го). Починаючи з минулого року 40% з 85 ключових міст для придбання другого будинку показали зростання цін протягом року, зазначила Наталія Проніна. Зокрема, в Лондоні ціни на елітну нерухомість виросли на 10%, а в Нью-Йорку - на 13%. За прогнозами аналітиків, протягом наступних 10 років в конкурентну боротьбу за ринок елітної нерухомості крім Шанхаю включаться такі азійські міста, як Мумбаї і Сан-Паулу.