пʼятницю, 26 серпня 2011 р.

Пільгова іпотека за програмою ДІУ: що чекає позичальників

Просто принадно і багатообіцяюче виглядають плани Державної іпотечної установи (ДІУ) забезпечити українців доступними кредитами на житло. Однак на практиці такі кредити можуть виявитися не такими й доступними: як за розміром відсоткової ставки, так і за рівнем вимог до потенційного позичальника. Які умови пропонують банки за спільною з ДІУ програмою влітку-2011, і хто може розраховувати на такий кредит, дізнавалося джерело.

Поява в 2011 році на ринку кредитів за програмою Державної іпотечної установи внесла відразу декілька нововведень на український кредитний ринок. По-перше, це довгострокове іпотечне кредитування на термін до 30 років. Досі великі банки обмежувалися максимальними термінами кредитування в 20 років - як на вторинному ринку, так і по кредитах на нове житло.

По-друге, ДІУ обмежує максимальну ставку по кредитах рефінансує розміром в 15% річних при авансі від 25%. Аналогічні кредити за іншими програмами банків часто передбачають ставку в 17-18% річних. "Секрет" невисоких ставок у тому, що ДІУ пропонує банкам рефінансування під 11% річних - тобто фактично обмінює кредитну заборгованість на "живі" гроші під більш низьку ставку. У свою чергу, ДІУ залучає кошти, розміщуючи на фондовому ринку облігації. Переважно ДІУ випускає облігації, забезпечені державною гарантією. Всього один раз за історію функціонування установи були емітовані іпотечні облігації, забезпеченням за якими виступає іпотечна заборгованість позичальників.

Нарешті, після отримання позичальником такого іпотечного кредиту, права вимоги за нього переходять до ДІУ. А отже, умови надання кредитів і самі банки-кредитори знаходяться під контролем іпотечної установи. "Основою для нашої співпраці з банками є бажання самого банку видавати іпотечні кредити для придбання житла за умовами, які встановлені Стандартами ДІУ та щоквартальними параметрами, які доводяться до всіх акредитованих в ДІУ банків. Другим моментом нашого співробітництва є вимога до фінансової стійкості банку та його можливості надавати якісні послуги населенню з надання та подальшого обслуговування іпотечних кредитів", - розповідає Prostobank.ua голова правління ДІУ Віктор Миргородський. За словами представника установи, сьогодні 27 банків готові кредитувати і почали видавати іпотечні кредити за програмою.

Хто може претендувати на кредит

Отримати кредит за спільною програмою банків і ДІУ може не кожен, хоч вимоги практично такі ж, як у комерційних банках. Насамперед, потенційний позичальник повинен відповідати формальним вимогам ДІУ: бути громадянином України і на момент закінчення терміну погашення кредиту не досягти пенсійного віку. При цьому остання умова буде не такою жорсткою при наявності платоспроможного поручителя.

Крім цього, банки можуть встановлювати й інші вимоги до позичальників, деталізуючи їх на свій розсуд. Найчастіше банками, що надають кредити за спільною з ДІУ програмою, встановлюються мінімальний термін зайнятості на поточному місці роботи, мінімальний термін проживання за місцем поточної реєстрації, розташування заставної нерухомості за місцезнаходження відділення банку тощо.

Проте всі ці вимоги досить нескладно формально виконати. З іншого ж боку, позичальник повинен відповідати критеріям платоспроможності. А вони, в свою чергу, зводяться до двох умов. По-перше, в розрахунок приймаються тільки офіційні доходи позичальника. А по-друге, сума виплат по кредиту за вимогами ДІУ не повинна перевищувати 45% щомісячного доходу позичальника. І це в тому випадку, якщо в останнього немає інших кредитних зобов'язань, в іншому ж випадку сума виплат по всіх кредитах має бути в межах 50% доходу.

Наприклад, якщо офіційний дохід позичальника знаходиться в діапазоні 3-4 тисяч гривень, то він може претендувати на суму кредиту в межах 100 тисяч гривень при терміні кредиту не менше 10-ти років. Притому, що ті ж 100 тисяч гривень становлять максимум третю частину вартості невеликої однокімнатної квартири в Києві. При офіційному доході в 5-10 тисяч гривень позичальник уже може претендувати на кредит в сумі близько 250 тисяч гривень, який буде виплачувати протягом не менш ніж 10-ти років. Кредит у 100 тисяч гривень позичальник з таким же доходом зможе взяти на термін п'ять років. Якщо ж ви хочете взяти в кредит суму, що дорівнює або перевищує 500 тисяч гривень, то ваш щомісячний підтверджений дохід з усіх джерел повинен бути не менше 14,5-15 тисяч гривень.

До речі, за даними Держкомстату, тільки 23,4% з працюючих українців у червні-2011 отримали заробітну плату в сумі 2500-4000 гривень, і ще 15,5% отримали понад 4000 гривень.

Недоліки програми кредитування для позичальників

Крім високих вимог до офіційних доходів потенційного позичальника, останньому доведеться зіткнутися і з іншими труднощами. По-перше, вибір банків, що надають такі кредити, поки не дуже великий. За даними ДІУ, на сьогодні кредитування здійснюють 27 установ. Серед них чотири кредитують як фізосіб-покупців нерухомості, так і забудовників. При цьому в одній установі нам повідомили, що програма кредитування в їхньому банку тимчасово припинена, і, можливо, буде відновлена пізніше. А в іншому банку з переліку зовсім нічого не знають про кредитування за програмою ДІУ, і кредитів за ставкою до 15% не пропонують.

З решти 25-ти банків тільки дев'ять входять до числа 50-ти лідерів за активами, інші 16 установ - невеликі банки. "Невеликі банки більш мобільні і гнучкі в прийнятті рішень, у тому числі щодо співпраці з Державною іпотечною установою", - коментує такий стан речей Сергій Міщенко, директор департаменту розробки банківських продуктів Астра Банку. В цілому, обслуговування в невеликому банку саме по собі не є недоліком для позичальника. Звичайно, якщо банк не встановлює тієї самої вимоги про розташування об'єкта іпотеки за місцезнаходження відділення банку, адже у невеликих банків відділень набагато менше, ніж у великих установ.

По-друге, на пільгову ставку можна розраховувати далеко не завжди. За даними іпотечної установи, шість банків із 25-ти, що кредитують, не дотримуються рекомендацій ДІУ щодо максимального рівня процентної ставки по кредитах рефінансує в 15% річних. І якщо, приміром, у УкрСиббанку ставки по таких кредитах складають 15,9% -17,9% річних, то Ощадбанк за програмою ДІУ кредитує під 22% річних, а Імексбанк пропонує ті ж кредити зі ставкою 24% річних.

А крім того, в даному випадку мова йде лише про номінальні ставки по кредитах. Адже програма рефінансування ДІУ не скасовує одноразових комісій, страхування застави та інших витрат, які лягають на плечі позичальника. Більшість з банків, що кредитують, встановлюють одноразові комісії в розмірі 1-4% від суми кредиту, ще 0,15-0,7% від вартості заставного майна потрібно буде сплачувати щороку за страхування.

Крім цього, не всі установи дотримуються і рекомендованого рівня первісного внеску в 25%, підвищуючи вимоги до 30%, 40% або навіть 50% авансу.

Перспективи і альтернативи

Прогнози експертів щодо майбутнього іпотечного кредитування за програмами рефінансування ДІУ помірно оптимістичні. "Співпраця з ДІУ дозволяє банкам пропонувати іпотечні кредити за зниженими відсотковими ставками і на тривалі терміни, а значить, залучати більше клієнтів. Тому кількість банків, які реально кредитують за програмами іпотечного кредитування з ДІУ, буде зростати", - прогнозує Сергій Міщенко.

Правда, крім збільшення кількості пропозицій від банків перспективи розвитку продукту залежать ще й від того, чи буде він затребуваний у позичальників. На сьогодні реальні ставки в 15-18% річних все ще досить високі і не викликають ажіотажу у позичальників. Їх можливе зниження залежить від того, чи буде знижуватися ставка рефінансування ДІУ. "Зниження ставки рефінансування - це те, до чого ми прагнемо. На сьогодні наша ставка нижча від ринкової, і якщо ми побачимо, що кредитні ставки на ринку будуть зменшуватися, то ми готові розглядати питання про зниження. Ми прагнемо до того, щоб за нашою програмою умови були кращі, ніж у середньому на ринку", - розповідає представник ДІУ.

Однак зниження ставки рефінансування залежить не лише від середньоринкових показників. Адже ДІУ залучає кошти на фондовому ринку через розміщення облігацій, а значить, пропонована прибутковість по них також повинна знижуватися, що одночасно зробить їх менш привабливими для інвесторів.

Посприяти розвитку іпотечного кредитування може поява альтернативних і додаткових програм рефінансування. У червні-2011 про намір запустити таку програму повідомили в Ощадбанку. У державному банку планують створити дочірню установу, яка займеться емісією іпотечних облігацій. Останні будуть розміщуватися на фондовому ринку, а залучені кошти установа буде обмінювати на заборгованість позичальників. В Ощадбанку вважають, що така програма стане не альтернативою, а швидше доповненням до програми Державної іпотечної установи, і дозволить знизити ставки по іпотеці.

Втім, така пропозиція також залишає низку питань. Адже залучення коштів на фондовому ринку передбачає зацікавленість інвесторів у купівлі цінних паперів - невідомо, чи будуть інвестори зацікавлені в українських іпотечних облігаціях, і при якому рівні прибутковості.

четвер, 25 серпня 2011 р.

Житлові квадрати: сподівання на державу

Єдиний державний електронний реєстр громадян України, які потребують поліпшення житлових умов, обіцяють створити у 2012 року. Про це повідомляють у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву. Такий єдиний електронний перелік має удосконалити механізм черговості на квартири та забезпечити прозорий контроль за наданням субсидій. Але чи працює програма "Доступне житло"?

Будівельна галузь сильно постраждала внаслідок кризи. Відповідно зменшилися і обсяги будівництва доступного житла, говорить Ігор Лисов, заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Верховної Ради. Тож, зараз держава намагається реанімувати будівельну галузь та вивести її на докризовий рівень, зазначає депутат.

"Та стала форма відносин між замовником, забудовником та інвестором дала збій, і близько 200 тисяч сімей не отримали вчасно своїх квартир за тими угодами й зобов'язаннями, які були укладені з будівельними організаціями.У 2011 році почала відновлюватися будівельна галузь, потихеньку почався зріст обсягів будівництва. І кожного року ми показуємо більший обсяг введення житла. У 2010 Україна ввела більше 9 мільйонів квадратних метрів житла".

Кількість претендентів

Досі в державі немає єдиного реєстру сімей, які претендують на доступне житло. Тож і немає точної кількості таких родин. Тому зведений перелік просто необхідний, говорить глава правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.

"Кількість сімей становить 1 мільйон 200 тисяч, але це приблизна цифра. Адже це дані органів місцевого самоврядування, які не оновлюються кожного року так, як це потрібно. Тому створення такого реєстру зараз дуже на часі".

За допомогою реєстру можна буде підрахувати загальну кількість коштів, потрібних для виконання державної програми "доступне житло", продовжує Рисухін. Крім цього, зведений електронний перелік допоможе виключити будь-які непорозуміння та дискусії щодо номерів у черзі. А доступним він буде на спеціально створеному веб-сайті.

Кому доступне житло?

Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву реалізовує держпрограму "Доступне житло" . За нею, 30% вартості квартири сплачує держава. І на виконання програми вже виділено 58 мільйонів гривень, стверджує глава правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.

"Українські сім'ї матимуть державну допомогу для отримання житла. Ми розраховуємо, що це буде 850-900 сімей - на доступне житло, тобто 30% субсидії. 26 мільйонів гривень уже практично використані, і кошти спрямовані як підтримка цим громадянам. Це 369 сімей. Крім цього, близько 700 молодих сімей отримують допомогу з пільгового кредитування молодіжного будівництва", - зазначив Леонід Рисухін.

Сім'я Козачуків складається з 2 дорослих та чотирьох дітей. І стоїть у черзі на соціальне житло уже 5 років. Їхній номер 35 642, і черга практично не рухається. Тож отримати квартиру безкоштовно мати, Тетяна Козачук, вже і не сподівається. Що ж до програми доступного житла, то для більшості малозабезпечених сімей вона не реальна, говорить Тетяна. "Якщо іти за програмою "70 на 30", то треба заплатити 70 % від вартості квартири упродовж 10 днів. Ну це ж теж дуже багато, це не реально для нас! Якби хіба в розстрочку... Крім того, щоб просто потрапити у чергу програми "70 на 30", ти повинен відстояти у черзі як мінімум 5 років".

Скористатися можливостями програми "доступне житло" можуть лише ті родини, які мають певні кошти (яких би вистачило на виплату 70% від вартості квартири), підтверджує аналітик однієї з консалтингових компаній Сергій Костецький. А для малозабезпечених сімей можливість отримати квартиру з'явиться, лише якщо держава виділятиме на житлові програми більше коштів.

"Якщо в людини немає непоганого заробітку або якихось суттєвих заощаджень, то шанси отримати житло, навіть якщо вона стоїть у черзі, у неї мінімальні. На житлові програми ідуть досить високі видатки, а прибутку державі вони не приносять, тому я думаю, що держава в найближчі років 10 суттєвих вливань робити не буде. Відповідно, черга буде лише збільшуватися, а не танути", - зауважив експерт.

Повноцінна робота державної програми "доступне житло" може лише частково покращити ситуацію в житловій сфері, говорить економіст Олександр Жолудь. А в першу чергу державі необхідно збільшувати пропозицію житла, вважає фахівець.

"Якщо б така схема дійсно працювала і будь-яка малозабезпечена сім'я могла б до неї мати доступ, то, можливо, це б покращило дещо ситуацію. Але не вирішило б основної проблеми. В Україні в секторі нерухомості головна проблема не в попиті, а в пропозиції, яка є дуже і дуже обмеженою, що і призводить до високих цін. Якщо держава буде платити частину вартості квартири, значить, на ринок прийдуть ті люди, які не могли собі дозволити купити житло за 100 відсотків. Але житла на ринку більше не стане. Відповідно за тієї самої кількості квартир буде більше охочих їх купити, і будуть просто зростати ціни".

"Державна програма поки зривається"

Державну цільову соціально-економічну програму будівництва доступного житла розраховано на 2010-2017 роки. Передбачалося, що за роки її існування буде збудовано 275 тисяч нових квартир. Однак програма зривається, визнав заступник керівника парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Ігор Лисов.

"На жаль, та програма про виділення коштів, яку розробив і затвердив Кабінет міністрів, зараз зривається на ці два роки. Але я думаю, що вона значно поліпшиться. Так ось за цією програмою спрямують у будівельну галузь 88 мільярдів гривень. З них 23 мільярди - державна підтримка, місцеві бюджети нададуть 5 мільярдів 400 тисяч, інші джерела та інвестори - 53 мільярди гривень".

Ігор Лисов підрахував: якщо кількість сімей, яким необхідне доступне житло, становить 1 мільйон 200 тисяч (а такою є приблизна офіційна цифра), то на те, щоб забезпечити їх квартирами, необхідно 260 мільярдів гривень.

понеділок, 15 серпня 2011 р.

Землі склали ціну

Всього один нормативний акт - і українська земля подорожчала в півтора рази. Кабінет міністрів вирішив збільшити нормативно-грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення в 1,7 рази - з 1 січня 2012 гектар ріллі, який зараз у середньому коштує 11,8 тис. грн., подорожчає до 20 тис. грн.

Нові розцінки будуть впроваджені по всій території України: з 1 січня всі землі будуть переоцінені згідно з новими тарифами.

Нормативна грошова оцінка землі формує базу, від якої розраховуються орендні платежі, і її підвищення автоматично збільшує витрати сільгоспвиробників, які орендують наділи. "Відповідно вдвічі зросте і орендна плата за використання земельних паїв - в середньому до 700 грн. за гектар", - вказується в повідомленні Державного агентства земельних ресурсів (Держземагентства). Мінімальна ставка оренди в Україні становить 3% від нормативної грошової оцінки землі, проте в окремих випадках орендар (як правило, з числа великих аграрних холдингів) виплачує підвищену ставку, яка може досягати 5%. Однак набагато частіші протилежні випадки, коли власник паю отримує на руки менше належної йому за законом суми. "Адже ніхто, в тому числі місцева влада, не перевіряє ще раз і не розбирається, є там 3% чи ні", - відзначають фермери.

Збільшивши на папері ціну землі, влада переймалася тим, щоб реальна вартість не надто розходилася з фактичним станом і вартістю наділу. Так, усім селянам наказано почати працювати над поліпшенням якості землі. До кінця поточного року фермери, які обробляють понад 100 га ріллі, повинні розробити проекти землеустрою - документ, в якому з урахуванням екологічного стану та якості землі будуть економічно визначені сівозміни та впорядкування ділянки.

"Кожен з голів сільськогосподарських підприємств та фермерів сподівається, що Верховна Рада вкотре відкладе введення штрафних санкцій за невиконання цієї норми закону ще на рік. Цього не буде. Вже підготовлений законопроект "Про державну підтримку збереження та відновлення родючості ґрунтів", яким передбачено економічне стимулювання сільгосптоваровиробників до виконання природоохоронних заходів та забезпечення відновлення і поліпшення стану українських ґрунтів. Також працюватиме виїзна сертифікована лабораторія, яка стежитиме за охороною земель", - попередив заступник голови Держземагентства України Микола Калюжний. На сьогодні більшість аграріїв обходиться без проектів землеустрою (як правило, тому, що витрати на ці роботи повністю лягають на землевласника) - за даними Держземагентства, в окремих регіонах число таких проектів йде на десятки. Враховуючи, що процедура розробки і особливо погоджень проекту землеустрою де-факто розтягнута в часі, фермерам варто не затягувати з проведенням цих робіт. Штрафи за відсутність проекту для фізосіб становлять від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дискусії, скільки ж становить справедлива ціна українського чорнозему, не вщухають останні роки і особливо активізувалися напередодні скасування мораторію на продаж сільгоспземель. Розкид оцінок дуже широкий - ще в минулому році українська земля характеризувалася як найбільш цінний актив держави, здатний збагатити країну на мільярди доларів. Екс-прем'єр Юлія Тимошенко оцінила вартість землі в $400 млрд.

Однак чим ближчий "день X", тим нижчі названі цифри. Зараз все більше учасників ринку та експертів сходяться на думці, що український ринок сільгоспземлі навряд чи стартує з ціни вище ніж $500. Цю оцінку (мінімальну для ціни гектара у Східній Європі) визнали обґрунтованою і в Держкомземі. "Нашими експертами підраховано, що в перший рік після скасування мораторію один га сільгоспугідь буде коштувати від $500 до $800", - заявив глава Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко. Однак, за його словами, в країні в наявності всі чинники для подальшого зростання цін, як мінімум до рівня вартості землі в Польщі та Чехії, тобто до EUR1,5-3 тис.

Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення в Україні передбачається дозволити з 1 січня 2012 р. Це передбачено законопроектом N9001-1 "Про ринок земель". При цьому вводяться обмеження на купівлю - кількісні (одна людина може зосередити у власності максимум 2-2,2 тис. га), а також обмеження права на купівлю - іноземні громадяни та юрособи виключені з ринку землі.

пʼятницю, 5 серпня 2011 р.

Іпотечна перевага

Дозвіл на цей вид діяльності має намір видавати Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Ліцензіат повинен мати статутний фонд не менше 35 млн. грн для управління структурованими іпотечними облігаціями і 25 млн. грн - простими іпотечними бондами. Зараз в Україні таку діяльність серед банків де-факто виконує "Ощадбанк" у партнерстві з Державною іпотечною установою (ДІУ). Учасники ринку вважають, що ліцензування дозволить відсіяти з ринку несумлінних управителів. На їхню думку, великого ажіотажу з боку банків на такий вид діяльності не очікується, тому що ринок іпотечних облігацій малоліквідний. Хоча, в ДІУ повідомили, що вже цієї осені планують здійснити великий випуск іпотечних облігацій.

В умах багатьох людей ще залишилися неприємні спогади про іпотечну кризу в США, яка поклала у 2007 році початок світовій фінансовій кризі, з якою досі борються американські та європейські лідери. Україна - не виняток. Проте, український ринок іпотечних облігацій настільки не розвинений і не впорядкований, що побоюватися яких-небудь кризових явищ на ньому поки рано.

Буквально днями НКЦПФР ухвалила рішення "Про затвердження ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з управління іпотечним покриттям", яка набуде чинності через три місяці. Це дозволить банкам займатися новим видом діяльності - управлінням іпотечним покриттям.

У комісії розповіли, що необхідність в цьому документі з'явилася у зв'язку з набуттям чинності 24.05.2011 р. закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо іпотечних облігацій" № 3265-VI.

За словами начальника управління ліцензування діяльності профучасників фондового ринку НКЦПФР Ірини Заноза, попереднє положення комісії про умови ліцензування управителів іпотечного покриття (№ 2009 від 09.10.2007 р.) було розраховане виключно на небанківські установи (інвестиційні компанії, КУА).

"Після набуття чинності нових ліцензійних умов банки також зможуть стати ліцензованими управителями іпотечного покриття", - зраділа замдиректора департаменту інвестиційної діяльності "Укргазбанк" Світлана Фомічова.

Заступник голови правління банку "Національний кредит" Сергій Уткін вважає, що тепер банки зможуть спростити собі операції із закладеним майном і знизити ризики з іпотеки.

"Випуск іпотечних облігацій - це остання ланка в ланцюзі: іпотечний кредит - іпотечний пул - іпотечна облігація. Банк видає іпотечний кредит, формує з виданих кредитів іпотечний пул, який виступає покриттям (забезпеченням) випускаються іпотечних облігацій", - розповів аналітик Сbonds Сергій Ляшенко.

Також, на думку пана Уткіна, рішення комісії відсіче з ринку несумлінних управителів.

"Крім того, поява ліцензії впорядкує роботу банків в даному сегменті ринку та підвищить його ліквідність", - сказав пан Уткін.

При цьому учасники ринку визнають, що сьогодні на українському іпотечному ринку активність мінімальна, тому особливого ажіотажу на отримання відповідної ліцензії серед банків не очікують. В Україні іпотечні облігації випускали тільки ДІУ і "Укргазбанк", який у 2007 році розмістив трирічні іпотечні облігації на суму 50 млн. гривень (10,5% річних), в рамках проекту Агентства з міжнародного розвитку США (USAID).

"Облігації були погашені в 2010 році. Таким чином, доти, доки в Україні не буде ринку іпотеки, говорити про ринок управління іпотечним покриттям не доводиться", - зазначив пан Ляшенко. Також випуск зовнішніх іпотечних облігацій здійснював "ПриватБанк".

Керівний директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін відзначив, що по суті, це ліцензія на управління тими інструментами, через які почалася світова фінансова криза 2,5 роки тому.

"Найближчим часом інтерес до облігацій з іпотечним покриттям в Україні не з'явиться. У першу чергу, не буде інтересу через те, що у нас банки все ще дуже обережно і неактивно займаються кредитуванням", - сказав пан Золотухін. За його словами, поки український процес іпотечного кредитування не вийде на докризовий рівень, пропозицій щодо таких інструментів не буде.

"Ми припускаємо, що вже через пару років попит на ці інструменти з'явиться, і такі ліцензії на ринку вже будуть затребувані", - вважає він. Зокрема, за словами директора департаменту правового захисту "Ерсте Банк" Олександра Ярецького, емітентами іпотечних облігацій часто виступають самі банки, тому безпосередньо банкам такі ліцензії навряд чи будуть цікаві, тому що прописаний у законодавстві механізм обігу іпотечних облігацій "не дозволяє суміщати функції їх емітента та управителя іпотечним покриттям".

При цьому інтерес до ліцензій виникне у випадку, якщо активність проявить ДІУ, схваливши рішення про новий випуск іпотечних облігацій. Примітно, що заступник голови правління ДІУ Андрій Камуз повідомив про намір провести восени велику емісію іпотечних облігацій.

"Уже цього року восени ДІУ випустить прості іпотечні облігації на суму 200 млн. гривень. Вони підуть на рефінансування іпотечних кредитів банків", - заявив він.

Крім того, як розповів пан Камуз, зараз в обігу є іпотечні облігації ДІУ на суму близько 50 млн. гривень, управителем яких де-факто є державний "Ощадбанк". За словами пана Камуза, в "Ощадбанку" немає відповідної ліцензії, тому ДІУ неодноразово зверталося до НКЦПФР з проханням вирішити це питання.

В "Укргазбанку", наприклад, вже зараз готуються до великих випусків іпотечних облігацій, як до альтернативи ОВДП за надійністю за значно цікавішої прибутковості.

"Банки значно більше підходять на роль управителів іпотечного покриття, ніж інші установи, і обов'язково скористаються можливістю запропонувати додаткову послугу, - сказала Світлана Фомічова. - Нині питання про отримання ліцензії управителя іпотечного покриття розглядається, і дуже ймовірно, що нами будуть подані документи для її отримання".

Пан Камуз відмовився назвати винагороду "Ощадбанку" за управління іпотечними облігаціями, пославшись на конфіденційність інформації. При цьому чиновник зазначив, що винагорода банку при управління іпотечним покриттям залежить від кількості іпотечних кредитів, що входять в пул, і від кількості оброблюваної інформації.

четвер, 4 серпня 2011 р.

Ставки з іпотеки падають, але квартири поки вигідніше знімати

Все більше українських банків пропонують кредити на покупку житла, але умови залишаються непідйомними для простих громадян.

Серпень завжди передує масовій міграції населення. Студенти, які вступили до вузів, їдуть у великі міста, а напередодні початку ділового сезону менеджери середньої ланки придивляються до нового житла.

Що пропонують банки

За останні місяці на ринку іпотечного кредитування відбулося відразу кілька позитивних змін. По-перше, вже кілька десятків великих банків пропонують кредити на термін 15-20 років. По-друге, одночасно з "подовженням" термінів з іпотеки такі позики продовжують поступово дешевшати. Так, середні реальні ставки за кредитами строком на 15 років за останні два місяці знизилися на 0,5%, до 17,48% річних, строком на 20 років - на 0,3%, до 17,51% річних.

Експерти говорять, що в деяких банках ставки вже досягли докризового рівня. Правда, тоді позичальник міг вибирати - в якій валюті брати кредит. Зараз вибору немає - для українців доступна тільки гривня. Тому не зовсім коректно порівнювати ставки тоді і зараз.

Що стосується первинного внеску, то в більшості банків він складає 30-35%. Є варіанти іпотеки під 10% річних, але це швидше виняток з правил. Ну а на іпотеку без початкового внеску, яка була так популярна три роки тому, не варто чекати ще як мінімум два-три роки. На думку банкірів, вона можлива тільки в тому випадку, якщо на українському ринку нерухомості знову почнеться планомірне зростання цін.

Більш активно банки надають кредити під нове житло. Тут можливі аванси і в 15%, і в 20%.

Небезпеки вільного плавання

Зараз кредитні установи вирішили змінити правила видачі позик. Все більше банків пропонують своїм клієнтам укладати договір з так званою плаваючою ставкою, яка прив'язана до прибутковості депозиту.

- Банк може пропонувати позичальникові кредит з вартості індексу ставок депозитів плюс маржа, - заявили в НБУ. - Така кредитна ставка буде змінюватися в залежності від вартості депозитів.

Як розповіли опитані експерти, кредити з плаваючою ставкою особливо вигідні вкладникам в часи фінансової стабільності, коли депозитні ставки йдуть вниз. А ось в часи економічних потрясінь, коли ресурси дорожчають, і ставка буде рости разом з відсотками за депозитами.

Мабуть, найбільшою незручністю таких кредитів є той факт, що вкладник не може знати, яку суму він повинен буде віднести в банк наступного місяця і, відповідно, не зможе спрогнозувати свої витрати заздалегідь.

Прогноз

Відсотки будуть знижуватися

- Все сильніше проявляється тенденція пом'якшення умов кредитування за іпотекою: якщо ще восени минулого року середня ставка була 19-21%, то зараз - 18-20%, - говорить заступник голови правління ПриватБанку Володимир Яценко. - Ми очікуємо, що протягом року середня ставка за кредитами на придбання нерухомості продовжить знижуватися і вже до грудня може досягти 16%.

Експерти банку відзначають деякі позитивні тенденції на ринку іпотечного кредитування. Зокрема, більше банків готові кредитувати за 30-процентного початкового внеску (раніше початковий внесок у більшості банків становив 50%). Крім того, зросла кількість фінустанов, готових видавати кредити на 20 років. А в 2012 році банки, швидше за все, нададуть перевагу кредитувати вторинну нерухомість.

- Це обумовлено тим, що значна частина банків, які активно кредитували в докризовий час, через неповернення кредитів сьогодні не готова кредитувати сектор первинного житла, - говорить фахівець. - Виняток становлять об'єкти нерухомості, де банк виступає партнером будівництва. При цьому стабільним залишається попит на квартири в обласних центрах, де ціни тримаються на докризовому рівні, а в деяких випадках навіть зростають.

Експерти банку також очікують цього року на поступове відновлення будівництва, в першу чергу в Києві, Дніпропетровську, Одесі, Харкові, Львові.

Лічилка

Кредит або оренда?

Давайте підрахуємо, що сьогодні вигідніше купувати: житло в кредит або ж орендувати його. Квартири в новобудовах, звичайно, хороші, тільки, у забудовника іноді виникають самі несподівані проблеми ще на стадії оформлення документів. Навіть якщо квартиру здадуть в строк, ще близько року будинок буде на стадії активного ремонту - цілодобово працюватимуть перфоратори, ліфт відключений і т.д.

Тому звернемо увагу на житло на вторинному ринку. За приклад візьмемо столичні однокімнатні квартири. Більш-менш пристойна однушка поблизу метро здається зараз за 3000 грн. на місяць. Для того щоб її купити, знадобиться близько 60 тисяч доларів, або 480 тис. грн.

Для того щоб взяти кредит на таке житло, вам доведеться внести 30% від його вартості, що становить 144 тисячі гривень, і взяти кредит під 17% річних на 20 років на суму, що залишилася в 336 тисяч гривень.

Ще близько 5% від вартості квартири може піти на оформлення - банки люблять вводити комісії за видачу кредитів, продавець може запропонувати розділити оплату податків навпіл, та й за послуги нотаріуса доведеться заплатити.

У цьому випадку за стандартної схеми погашення перший платіж складе 6160 грн., що більш ніж в два рази більше за вартість оренди. При цьому тільки через 12-13 років платіж знизиться до розміру сьогоднішньої оренди. За весь період користування кредитом ваша переплата складе майже 574 тисяч гривень.

За ануїтетної схеми погашення переплата складе майже 846 тисяч гривень.

До плюсів іпотечного кредиту можна віднести те, що ви не будете залежати від цін на ринку оренди, які, навіть незважаючи на посткризові явища, постійно підвищуються. Та й живучи в своїй квартирі, ви можете робити ремонт на свій смак, купувати меблі та побутову техніку. Загалом, відчувати себе повноправним господарем власної квартири.

Важливо!

Комісії за дострокове погашення - поза законом

Ще перед відходом на канікули парламент схвалив законопроект, який вніс зміни у відносини банків та їхніх клієнтів. Цей документ забороняє банкам брати з клієнта додаткову плату при достроковому погашенні споживчого кредиту. Тим більше він не має права відмовити споживачеві в прийнятті платежу при достроковому поверненні кредиту.

Крім того, тепер клієнта перед укладенням угоди повинні проінформувати про всі його майбутні витрати - представник банку повинен буде розписати йому орієнтовну сукупну вартість кредиту, у тому числі відсоткову ставку за кредитом і вартість усіх послуг (реєстратора, нотаріуса, страховика, оцінювача і тощо), пов'язаних з отриманням кредиту та укладенням договору про надання споживчого кредиту. При цьому банкам заборонили писати ці умови шрифтом, який менший за шрифт основного договору.

В іпотечному кредитуванні банк може починати вимагати від боржника повернення кредиту в повному обсязі, якщо це передбачено договором, не раніше ніж через три місяці після прострочення платежу. Також банкам заборонили відчужувати житло у тих сімей, де є неповнолітні діти і один або обидва їх батьків вмирають або одержують першу групу інвалідності.

До мінусів з точки зору простих громадян можна віднести той факт, що при розгляді справ, пов'язаних з боргами з іпотеки, суд тепер має право виселяти боржників. Якщо суд почав розглядати справу про банкрутство, то наступного дня вона повинна бути опублікована на сайті Вищого господарського суду України.